Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 18:50 - "Операция Слава" - велико предаване
Автор: bulgari Категория: Новини   
Прочетен: 4120 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2009 19:11


"Операция Слава" - велико предаване
image
От няколко семици гледам едно предаване - "Операция Слава" с водещ Росен Петров по БТВ. Предполагам, че доста от вас са го гледали или поне са чували за него от рекламите.
Това шоу е уникално по своя характер и тематика, декори и гости, събрани документи и артефакти. Понеже се интересувам от история и съм гледал всички исторически предавяния в българския ефир - които не са никак много; единственото, за което се сещам е "Памет Българска" с водещ Божидар Димитров - смело мога да твърдя, че това предаване е уникално и заслужава да се гледа. Има няколко основни причини.
Първо се забелязва голяма невежест у младите хора в познаването на историята ни. Невежест спрямо основни, много важни и повратни моменти и личности от историята на България. Това според мен е доста жалко. Патриотизмът трябва да се възпитава. Той не може да се породи така, от самосебеси. Едно време хората са били по-родолюбиви, поне според мен, точно заради семейните ценности и училишното образование. И това са били неща, които са се ценели у хората.
Някои ще кажат - "вече падат граници, глобализация, следователно патриотизмът не е модерен", но аз ще ги оборя - любовта към родината възпитава характера на човек и тази любов го прави отговорен европейски гражданин. Патриотизмът, но не и национализма (всмисъл "ние сме най-великите и другите са боклуци и трябва да ги изтрепем"), прави човек отговорен и честен. Дори след време да няма никакви граници, е добре да помним нашата история.
Втората причина е, че това предаване се различава от всички други подобни по своята динамика и модерна визия, по уникалност на показваните кадри и предмети от историята, по интереса, който събужда у зрителя. Фактите не са просто казани - те са развити в идеи и подкрепени с исторически доказателства.
Различните рубрики се редуват една след друга и човек не усеща кога минава времето. Зрителят е завладян от различните истории по такъв начин, все едно чете приказка или роман. Запознава се с много неизвестни истории и личности, дали много от себе си за нас и България.
Това предаване ме кара да се гордея с българската история и герои. Смятам, че то трябва да продължи и след предвидените 12 серии. Поздравявам целият им екип за професионализма, който показват.
Сайт на предаването "Операция Слава" - http://www.btv.bg/broadcasts/broadcast_info.pcgi?cont_id=310 .

Боян Чипанов - 14.03.2009 г.


Тагове:   операция,


Гласувай:
0



1. анонимен - 1
14.03.2009 19:11
тънка е границата между патриотизъм и някъв дебилен национализъм .. седат некви скинарчета и се праат на велики с бира и кубинки

иначе предаването опеделено е велико .
цитирай
2. bulgari - Съгласен съм с теб. Човек може да ...
14.03.2009 19:15
Съгласен съм с теб. Човек може да твърди, че дори не е патриот, но ако е съвестен и честен гражданин, ако отгледа 4 деца и ги възпита и изучи - то не е ли той по-голям патриот от тези дето се афишират като такива в Секторите Г и Б на Националния стадион на мач България - Турция да речем. И хвърлят бомбички и димки. И колко хора избиха. Така, че патриотизмът не се измерва в думи, а в малки дела. Е понякога като при турското робство е трябвало повече смелост за да бъдеш патриот.
цитирай
3. анонимен - 2
14.03.2009 19:59
По време на турското робство , когато българския патриотизъм достига апогея си през 19 век почти всеки българин е бил патриот . И това е било единствено заради това "възпитание" . Вътрешно всеки е искал свободна България и всеки е обичал България . В което е смисъла . Не всеки е можел да доказва патриотизма си , но вътрешния български дух е бил жив отново , което дава смисъл на хора като Левски и Ботев да посветят живота си на едната цел .. И от нас се иска единствено да обичаме България . Нищо повече . Но и тва е трудно ..
цитирай
4. анонимен - Хммм
14.03.2009 20:41
за жалост предаването е доста зле поне по отношение на средновековните моменти - гостите плещят пълни глупости, пропускат се важни моменти в историята, и се придава значение на незначителни такива. В последното предаване даже бяха поканили балет Багатур, които са всичко, но не и автентично представяне на прабългарите. Преди това, пък, Божидар Димитров обясняваше как всички бойни изкуства били произлезнали от българите и някакви неща за прабългарските командоси.
Необходимо е едно хубаво историческо предаване, което да представи нещата непредубедено, но "Операция "Слава"" не се справя с това и прави само лоша услуга на българския патриотизъм...
цитирай
5. kundalini - Малко извън темата но постинга....
21.03.2009 19:34
едно предаване колкото и да е добро, не може да замени домашното възпитание в родолюбие, защото не само миналото, но и настоящето ни трябва да възпитава в дух на родолюбие.
Споделям и мнението на 4. анонимен "пропускат се важни моменти в историята, и се придава значение на незначителни такива"

Предаването е просто един авторски прочит на отделни, подбрани факти от историята.
цитирай
6. анонимен - пропускате много важен момент. . ...
19.09.2009 20:20
пропускате много важен момент ..исторически предавания гледат хора, които се интересуват от история ..останалите сменят канала ..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgari
Категория: Регионални
Прочетен: 441428
Постинги: 53
Коментари: 312
Гласове: 381
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930